Dömény Dia

Gyümölcselnyelő, könnyű kevertek nyárra

2020. július 03. - Dömény Diána

Ahogy beköszöntött a nyár, a kert egyik hétről a másikra telis-tele lett gyümölcsökkel. Kezdődött a cseresznyével, amit felváltott a meggy, majd a ribizli, most pedig itt a málna-szezon! Összegyűjtöttem nektek a kedvenc gyümölcselnyelő receptjeimet, amik gyorsan elkészíthető, kevert sütemények, mégis isteni finomak.
dsc_0098-03.jpg

Cseresznyés vaníliás piskóta

(Street Kitchen oldaláról)

   A receptek közül a legújabb, mégis egy klasszikus, nagymama-típusú sütemény. Az idei nyáron cseresznyésen, később aztán málnás-ribizlisen készítettem, de bármilyen gyümölccsel jól működik. Hasonlít az utolsó, vaníliás kuglóf receptjére, ahhoz képest viszont egy könnyedebb verzió.

   Egy kis lábasban felteszünk 100 g vajat melegedni, aminek éppen csak fel kell olvadnia. Felütünk 2 db tojást, és hozzámérünk 200 g kristálycukrot. Elkezdjük kikeverni, hozzácsorgatjuk a kihűlt vajat, kihabosítjuk. Hozzáöntünk 200 ml tejet, majd hozzászitálunk 200 g lisztet és fél csomag sütőport. (Az én tésztám még kb. 50 g lisztet felvett.) Hozzáreszelünk 1 db citromnak a héját. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, megszórjuk magozott cseresznyével. 180 ºC-on aranybarnára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
dsc_0210-02.jpg

Bögrés mákos-meggyes

(Jilling mamától)

    Régi, családi recept. A kedvencem benne, hogy nem kell hozzá elővenni a mérleget, egy kb. 2,5-3 dl űrtartalmú bögrére van hozzá szükségünk, és már mérhetjük is ki az alapanyagokat. Nemcsak mákosan, hanem diósan is nagyon finom. Egy nagy pohár tejjel isteni finom tízóraira vagy uzsonnára.

    Az előzőhöz hasonlóan, kis lábasban egy kis kockányi, tehát 100 g vajat felteszünk melegedni. Lassú fokozaton addig melegítjük, ameddig teljesen el nem olvad. Felütünk 2 db egész tojást, hozzáöntünk 1 bögre kristálycukrot és 2 cs vaníliás cukrot. A cukros tojást fehéredésig keverjük. Hozzácsurgatjuk a langyos vajat a masszához, és további 1 bögre tejet. Kimérünk 1 bögre mákot, ezt is hozzáadjuk, elkeverjük. Egy másik tálba beleöntünk 1 bögre lisztet, hozzáadunk 1 cs sütőport. Hozzászitáljuk a nedves alapanyagokhoz, kidolgozzuk a tésztát. Kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd megszórjuk kimagozott meggyel. 180 ºC-on sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
downloads3.jpg

Vaníliás-ribizlis kuglóf

(Anyukám régi szomszédjától)

   A következő recept egyike azoknak, amiken kislányként sütni tanultam. Eredetileg egy egyszerű, kevert kuglófé, de bármilyen formában elkészíthetitek. Megsüthetitek eredetiben kuglófként, de piteformában, sőt még egy egyszerű tepsiben is jól mutat. Előfordult már, hogy a fele tésztát kakaósra kevertük, megszórtuk aprított dióval, és úgy ettük.

   Elsőként kettéválasztunk 4 db tojást. A fehérjéket először egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgáját habosra keverjük 250 g kristálycukorral és 2 cs vaníliás cukorral, majd hozzáöntünk 8 ek olajat és 7 ek vizet, elkeverjük. Hozzászitálunk 250 g lisztet és fél csomag sütőport. Hozzáforgatjuk a fehérjehabot. A kész tésztát megszórjuk friss gyümölcsökkel. Kivajazott, kilisztezett sütőben, ezt is 180 ºC-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

dsc_0010-04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr5515905038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása