Dömény Dia

Perfekt a hétvégi gulyásleves mellé: Fahéjas csomócska

2020. május 09. - Dömény Diána

Ha még sikerült időben betáraznotok élesztőből, mint nekem, akkor következő recept abszolút tesztelésre ajánlott! Az eredetije Baked by Jane oldaláról származik, amit Suga Paulina fordításában készítettem el. A csomócskák tésztája hihetetlenül könnyen kezelhető és nagyon gyorsan összeállítható. A sütemény ráadásul másnapra sem szárad ki, ezért reggelinek, de akár tízórainak vagy uzsonnának is tökéletes.1588942191493_2020_048-01.jpg

Fahéjas csomócska

(Baked by Jane - Suga Paulina)

   Hozzávalók a kelt tésztához: 600 g finomliszt ◾️ 10 g só ◾️ 25 g friss élesztő ◾️ 200 ml tej ◾️ 2 egész tojás ◾️ 50 g kristálycukor ◾️ 200 g hideg kockázott vaj.

   1. Ahogy mindig, úgy most is az élesztő felfuttatásával kezdjük a sütést. Ehhez a tejet egy kis lábasban feltesszük melegedni, épp csak langyosnak kell lennie. Ha a tej langyos, átöntjük egy bögrébe, belemérjük a cukrot, kicsit elkeverjük. Hozzámorzsoljuk a friss élesztőt, és letakarva, meleg helyen hagyjuk, hogy az élesztő dolgozzon. Eddig semmi turpisság nincs benne, igaz?

   2. Kimérjük a lisztet és átszitáljuk. Hozzámérjük a sót is, és az ujjainkkal elkeverjük a lisztben. Fontos, hogy a liszt szobahőmérsékletű legyen, de az is jó, ha annál egy kicsit melegebb. Az élesztő díjazni fogja. A liszthez kockázzuk a hideg vajat, és az egészet összemorzsoljuk.

    3. Az élesztős tejet hozzáöntjük a morzsalékos liszthez, elkezdjük kézzel dagasztani, majd hozzáütjük a két egész tojást is, majd teljesen kidagasztjuk a tésztát. A kelt tészta akkor jó, ha leválik az edény faláról, felvette az összes lisztet, és a felületen szép, sima. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és félretesszük kelni. 1588943018521_2020_049-01.jpg   4. Ameddig kel a tésztánk, készítünk a tésztához egy cukorszirupot, amivel majd megkenegethetjük a kihűlt csomócskákat. Ehhez kelleni fog: 100 g kristálycukor ◾️ 100 ml víz. Az egészet feltesszük közepes lángon a tűzhelyre, és innentől kezdve nem sok dolgunk van vele. A szirup akkor kész, ha kisebb-nagyobb hólyagokat vett. Lekapcsoljuk, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.

  5. A tészta kel, a szirup is el van magában, egyetlen elem hiányzik: a töltelék. Egy keverőtálba mérjük: 250 g barnacukor ◾️ 150 g lágy vaj ◾️ 2 tk fahéj. A vajat kihabosítjuk a cukorral és a fahéjjal, majd félretesszük. Fontos, hogy most tényleg ne margarinnal, hanem vajjal dolgozzunk. Egyrészt a vaj ízben is sokkal többet hozzátesz a végeredményhez, másrészt a margarint nem lehet olyan szépen elkenni a tésztán, mint a vajat. 

   6. A megkelt tésztát a nyújtódeszkára borítjuk, és kinyújtjuk. Megkenjük a fahéjas-cukros vajjal, szépen eloszlatjuk rajta, hogy mindenhová jusson. (Ha legközelebb újrasütöm a receptet, biztos kétfelé fogom venni a tésztát, mert teljes mennyiségben nehezemre esett mozgatni.) Fogjuk a tészta felső egyharmadát, ráhajtjuk a töltelékre, majd az alsó részét felhajtjuk úgy, hogy az teljesen befedje az alatta lévő réteget. A tésztán átmegyünk a sodrófával, hogy egyenletesebb legyen a felülete.2020_046-01.jpg

   7. A tésztából először csíkot vágunk, amit egy éles késsel háromfelé osztunk úgy, hogy a tetejét egyben hagyjuk. A csíkocskákat hármas fonással megfonjuk, feltekerjük. (Ahogy kitapasztaltam: érdemes a felső, el nem vágott részével befelé tekerni.) Belehelyezzük a vajjal kikent muffinformába. Arra szintén érdemes figyelni, hogy a csomókat egymástól távolabb helyezzük el, mondjuk cikk-cakkban töltsük fel velük a formákat, mert különben félő, hogy később össze fognak sülni. A bekészített csomókat hagyjuk egy 10-15 percet kelni.

2020_047-01.jpg  8. A megkelt csomókat tojássárgájával lekenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük. Ha kivettük a sütőből, érdemes rácsra tenni, és hagyni, még teljesen kihűlnek a csomók, mert csak így tudjuk őket szépen kiszedni a formából.

   9. A kihűlt csomókat még megkenegetjük a kihűlt cukorsziruppal, hogy szép, fényes felületük legyen, akár szirupos felükkel fogva, fahéjas cukorba is forgathatjuk - bár bevallom: nekem ez a lépés már nem hiányzott.
1586421084679_1586421078621_dsc_0158-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr7515600990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása