A hétvégére beköszöntött a hidegfront, amit gyorsan ki is használtam és churrost sütöttem. A "churros" egy spanyol édesség, igazi "street food" desszert, amit krémes, forró csokoládéba mártogatva fogyasztanak. Az alapja égetett tészta, akárcsak a képviselőfánknak, a profiterolnak vagy az eclairnek. A tésztát ugyanúgy nyomózsákba töltik, csakhogy nem sütőben, hanem forró olajban sütik ki. Nincs benne semmi turpisság, mégis isteni! Most megmutatom, én hogyan készítem!
Churros
(Suga Paulina receptje)
A következő mennyiségből szűkösen, 2 főre elegendő churros fog kisülni, úgyhogy én kapásból háromszoros adagban készítettem el, ami végül egy hadseregnek is elég lett volna.
Az égetett tésztához: 250 ml víz ◾️ 2 ek cukor ◾️80 g vaj ◾️ 1 csipetnyi só ◾️ 150 g finomliszt ◾️ 2 egész tojás.
1. A vizet, a cukrot, a vajat és a sót feltesszük melegedni. Hagyjuk, hogy a vaj teljesen elolvadjon benne. Félrehúzzuk az edényt, és csak simán beleöntjük az átszitált lisztet. Visszatesszük, majd alacsony lángon, addig keverjük benne a tésztát, ameddig le nem válik az edény faláról. A massza akkor jó, ha teljesen összeállt, és ha belenyomjuk az ujjunkat, megtartja a nyomát. A tésztát átöntjük a keverőtálba, és kicsit kihűtjük, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Keverőgéppel átkeverjük, egyesével hozzáütjük az egész tojásokat. A tésztának ragacsosnak és nagyon sűrűnek, gazdagnak kell lennie. Nyomózsákba töltjük, aminek a végébe csillagcsőrt helyezünk. A churros vastagsága attól függ, milyen csillagcsőrt teszünk bele. Lehetnek egészen vékony rudacskáink, de vastagabbakat is gyárthatunk.
2. Feltesszük az olajat melegedni, és közben kikeverjük a fahéjas cukrot, amibe forgatni fogjuk a rudakat.
3. Mikor elég forró az olaj, a habzsákból egyenesen az olajba nyomjuk a tésztát. Érdemes a tésztát kis adagonként a habzsákba tölteni, mert sokkal könnyebb lesz a kinyomni belőle a rudakat. Amint színt kap mindkét oldala, érdemes kivenni, nehogy túlsüljön. Néhány percre papírtörlőre helyezzük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd még melegeden beleforgatjuk a fahéjas cukorba.
A churroshoz többféle öntetet készíthetünk, de magában is megállja a helyét.
1. A klasszikus öntet csokoládés, amikor felforralunk 80 g tejszínt, és nyakon öntjük vele a 70 g csokoládét. Megvárjuk, míg a csokoládé felolvad a folyadékban, és elkeverjük.
2. A másik opció a sós karamell, amihez 80 g cukrot karamellizálunk, közben pedig 80 g tejszínt megmelegítünk. A tejszínt részletenként hozzáöntjük a karamellhez, majd megvárjuk, még a két rész teljesen egynemű nem lesz. Hozzádobunk egy kis vajat, és simára keverjük. Ha szeretnénk, egy kis sóval feldobhatjuk a szószt.
3. Készíthetünk hozzá egy egyszerű vaníliakrémet is, amihez 6 tojás sárgáját kikeverünk 50 g keményítővel, 100 g cukorral, 1 csipetnyi sóval és 1 vaníliarúd kikapart magjával. Ezt felöntjük 750 ml tejjel, csomómentesre keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A krém puding állagú lesz, ha hígabbra szeretnénk, növeljük a tej mennyiségét.