Dömény Dia

A legzseniálisabb desszert hétvégére: Oreo torta

2020. május 18. - Dömény Diána

Az eperszezon közepén szó szerint vétek nem gyümölcsös desszerteket sütni, de ezért a tortáért azért tényleg érdemes kivételt tenni. A receptre nemrég a Kifőztük magazin korábbi számában bukkantam, és addig motoszkált a fejemben, ameddig neki nem álltam. A torta egyébként tényleg csak néhány összetevős. A piskóta a bele kerülő tejföltől, kávétól és az olajtól extrém módon szaftos. A krémbe szemtelenül sok mascarpone sajtot kerül, amitől olyan bársonyos, hogy teljesen el is olvadna a szánkban, ha nem lennének benne kekszdarabkák.2020_0411-01.jpeg

Oreo torta

(Kifőztük online magazin - 2016. március)

   Ahogy mindig, úgy most is a piskóta sütésével kezdjük. Most nem a jól bevált receptemet használtam, hanem egy újat próbáltam ki, amitől a kekszhez hasonlóan fekete, mégis hihetetlenül szaftos piskótát kapunk végeredményként. Ehhez szükségünk lesz (26 cm): 160 g liszt ◾️ 60 g kakaópor (NEM Nesquik) ◾️ 10 g szódabikarbóna ◾️ 5 g sütőpor ◾️ 1 csipetnyi só ◾️ 2 db tojás ◾️ 240 g kristálycukor ◾️ 140 g tejföl ◾️ 1 dl olaj ◾️ 1,5 dl kávé. Én most egy 18 cm-es tortaformát használtam, ezért ezt a mennyiséget megfeleztem.

   A piskótákat általában a töltést megelőző este szoktam megsütni, hogy másnapra, mire tovább szeretnék vele dolgozni, teljesen kihűljenek. Annak érdekében, hogy a piskóta ne essen össze, mindig több lépésben hűtöm. Először csak lekapcsolom felette a sütőt, de hagyom bent hűlni. Ha már szabad kézzel ki tudom venni a sütőből, rácson hűtöm tovább. Lekapcsolom róla a formát, előtte ha szükséges, körbevágom egy éles késsel a piskótát. Ha teljesen kihűlt, frissen tartó fóliába csomagolom. Hűvös időben a konyhapulton is eláll éjszaka, de nyáron azért érdemes betenni a hűtőbe.

   1. A finomlisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport összemérjük, és átszitáljuk. Mindig ezzel szoktam kezdeni a sütést, mert sokkal könnyebb, levegősebb lesz a piskóta.

 2. Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd amikor teljesen kifehéredett a krém, vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat, a kávét, és hozzáadjuk a tejfölt is. Szépen elkeverjük.

   3. A nedves hozzávalókhoz hozzákeverjük a száraz mixet. Nekem ennél a pontnál az volt a tapasztalatom, hogy kicsit híg a tészta, ezért még 2-3 evőkanál lisztet hozzáadtam a keverékhez a tökéletes állag kedvéért.

1589713303739_dsc_0325-01.jpeg

   A következő, amit elkészítünk az a krém. Én a 18 cm-es piskótához is az eredeti, 26 cm-es tortára való krémet készítettem el, annyi különbséggel, hogy fele annyi tejszínhabot tettem bele. A krém összetevői a következők: 4 db tojássárgája ◾️120 g kristálycukor ◾️ 30 g étkezési keményítő ◾️ 3,5 dl tej ◾️ 500 g mascarpone ◾️ 4 dl habtejszín ◾️ 2 cs habfixáló ◾️ 6 db lapzselatin ◾️ 16 db Oreo keksz.

   4. Elsőként egy tojásos alapot fogunk készíteni a krémünknek. A tejet feltesszük melegedni, közben a tojások sárgáit a cukorral kihabosítjuk. Egy kevés langyos tejjel lazítjuk a masszát, hőkiegyenlítést végzünk. A meleg, de nem forró tejet apránként hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Ha a tojás és a tej elegyedett, akkor visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon besűrítjük. Ha ezzel elkészültünk, akkor félretesszük hűlni.

   5. A krémhez egy tálba kanalazzuk a mascarponét, és kikeverjük. Ha szeretnénk, egy fél vaníliarúd kikapart magjával is ízesíthetjük a sajtot. Ha ez kész, egy másik tálban felverjük a hideg habtejszínt a habfixálóval. A két részt finoman összeforgatjuk.

    6. A kekszet kisebb-nagyobb darabkákra törjük. Néhány darabot félreteszünk egészben díszítésre.

    7. Egy kis lábasba tesszük a lapzselatint, és 5-6 ek vizet öntünk rá. A lehető legalacsonyabb fokozaton melegíteni kezdjük. A hő hatására a zselatin elkezd olvadni. Egy spatulával folyamatosan kevergetjük az olvadó zselatint. Fontos, hogy ne forraljuk, különben elveszti a zselírozó hatását! A tojásos alapot hozzáöntjük a zselatinhoz, és alaposan elkeverjük! Az egészet szűrőn átszűrjük, ezért ha maradt a krémben egy-egy zselatindarabka, akkor az fenn akad a szűrőn és nem a desszertben fog visszaköszönni.

   8. A tojásos masszát hozzáöntjük a tejszínhabbal gazdagított mascarpone krémhez. Ezt érdemes előtte kivenni a hűtőből, hogy ne legyen olyan hideg, mert a zselatin a hideg hatására elkezd bekötni, és nehezen fogjuk tudni benne eldolgozni a tojásos alapot. Hozzászórjuk az összetördelt kekszdarabkákat.

   9. A kihűlt piskótát félbevágjuk, és a két részt egy kicsit megfaragjuk, hogy egyenletes legyen a szeletek felülete. A vastagabbik kerül alulra, a vékonyabbik pedig felülre. A vastagabbik köré állítható tortakarikát teszünk, kibéleljük sütőpapírral. Erre azért van szükség, hogy amikor le akarjuk venni a karikát, ne kelljen körbevágni a tortát. (Nem egyszer jártam úgy, hogy ennél a pontnál véletlenül belevágtam a tortába, sőt egyszer egy kisebb félhold alakot is kikanyarítottam a piskótából, ezért az egész torta megdőlt.) Beletöltjük a krémet, elegyengetjük. Végül ráhelyezzük a második réteget. Betesszük néhány órára a hűtőbe, de még jobb, ha egy éjszakát tölt odabent.

  10. Másnap levesszük róla a karikát és a sütőpapírt. Egy marék csokoládét megolvasztunk, és a torta tetejére csorgatjuk. Érdemes tejszínnel elkeverni a csokoládét, hogy szépen szeletelhető legyen a torta. Körbeszórjuk a faragásból származó morzsával, tejszínhabot fújunk rá, és a meghagyott kekszekkel díszítjük.dsc_0333-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr3115702756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása