Fánkot sütni nem annyira szeretünk. Most viszont megmutatom nektek az én gyerekkori kedvencemet, azt a pihe-puha, omlós, mégsem túl édes túrófánkot, ami egyben a legeslegegyszerűbb opciót is jelenti a fánkszezonra. Mi fahéjas porcukorba szoktuk forgatni, de lekvárba, vagy csokoládés mogyorókrémbe is tunkolhatjátok. A tésztáját ráadásul már előző este begyúrhatjátok, később aztán bármikor előkaphatjátok, hogy friss fánkokat süssetek belőle.
Túrófánk
(Papikné Veress Andrea - Aranytepsi receptje)
A túrófánk hozzávalói, rögtön dupla adagban: 240 g finomliszt, 1 cs sütőpor, 1 csipetnyi só, 500 g finom, vagy áttört túró, 2 kisebb tojás, 2 cs vaníliás cukor, 2 ek kristálycukor, és olaj a sütéshez.
1. A lisztet a sütőporral és a sóval egy tálba összeszitálom.
2. A túrót egy villa segítségével kicsit átnyomkodom - ha viszont nagyobb szemű, durvább túrót szereztem be, egy krumplinyomó segítségével át szoktam törni.
3. A túróhoz ezután hozzáadom az egész tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Én ilyenkor szeretek még egy kis citromhéjat is belereszelni. Az egészet alaposan eldolgozom.
4. A túrós keverékhez hozzáöntöm a liszteset, és az egészet összegyúrom. Frissen tartó fóliába csomagolom, és min. 1 órára a hűtőbe teszem.
5. A tésztából diónyi golyókat formázok. Közben felhevítem az olajat. Érdemes bő olajban sütni, mert a fánkok maguktól meg tudnak fordulni, és nekünk csak a kiszedésnél kell odaállnunk mellé. A túrófánkot aranybarnára sütöm, és fahéjas porcukorba forgatom.