Dömény Dia

Madárkuglóf, amibe még te is beleharapnál

2019. december 30. - Dömény Diána

Igyekszünk mindenkire gondolni - nemcsak az ünnepek alatt. A téli hidegben ahogy nekünk is, úgy a hozzánk látogató madaraknak is jól esik az extra gondoskodás. Most egy olyan néhány hozzávalóból álló kuglófreceptet mutatok nektek, aminek az elkészítése pofonegyszerű, mégis szuper-aranyos végeredményt tudtok vele elérni, és ezzel a kreatív projekttel még a gyerekeket is le tudjátok kötni a szünidőben.

2019_121-01.jpegAmire a madáreleséghez szükségünk van: 6 ek madártakarmány-keverék, 4 ek kókusz/disznózsír, tetszőleges formák, zsineg, olló, fapálcika. (Ezeket a mennyiségeket érdemes többszörözni annak megfelelően, mennyi eleséget szeretnénk készíteni.)

1. A magkeveréket egy tálba mérjük. Természetesen készíthetünk házi magkeveréket is, ennél viszont fontos, hogy kerüljük a sózott vagy pirított magvakat. Érdemes gondolni arra is, hogy minél többféle magból álljon a mixünk, mert nem minden madár csőre alkalmas, pl. a kemény napraforgóhéj felnyitásához.

2. Közben a zsiradékot megolvasztjuk, ez fogja majd össze a magszemeket. Fontos, hogy semmiképp se sózott, füstölt vagy ízesített, hanem teljesen natúr zsiradékot használjunk! (Én ehhez a hűtőben már jó ideje tengődő kókuszzsírt használtam fel, de bármilyen állati eredetű zsiradék is megteszi.)

dsc_0262-02.jpg

3. Előkészítjük a formáinkat - nehézségi szint szerint: kisebb-nagyobb muffinkapszli, szilikonos sütőforma, bármilyen süteménykiszúró (ennek az alját érdemes körbealufólizáni), tulajdonképpen bármi, ami nekünk tetszik. Tölthetjük dióhéjba, félbevágott almába, vagy akár leselejtezett csészékbe is a dióhéjat, amiket aztán a fülüknél fogva akasztunk ki a fák ágaira.nevtelen_terv-01.jpeg

4. A takarmányt és a megolvadt zsiradékot összekeverjük, jól átdolgozzuk és a formáinkba töltjük. Alaposan belenyomkodjuk, hogy minél tömörebb legyen a madáreleségünk. Az eleségek közepébe fapálcikát szúrunk, hogy később könnyen fel tudjuk fűzni a zsinegre.

5. A madáreleséget hideg helyre tesszük dermedni.

6. Dermedést követően kihúzzuk belőlük a pálcikákat, átkötjük őket egy zsineggel, és kiakasztjuk őket a szabadba.
dsc_0303-01.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr4415365350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása