Azt hiszem, a pite az a sütemény, amelyikhez minden háziasszonynak van egy megörökölt receptje. Anya füzetében például a legelső oldalon szerepel. A mi családunkban ezzel az alaptésztával készülnek a túrós, a meggyes és az almás piték is. A két hihetetlenül vékony, omlós lap közé ezúttal dupla adag, narancsos túrótölteléket rejtettem. Egy jóféle bablevessel tökéletes karanténkonyhás ebédet tudunk belőle kikerekíteni.
Anyu túrós pitéje
(Mami receptje)
Hozzávalók az pitetésztához: 300 g finomliszt, 100 g margarin (vagy 60 g zsír), 120 g porcukor, 0,5 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 2 ek tejföl.
1. A lisztet, a sütőport és a sót összeszitálom, beleöntöm a cukrokat és belekockázom a hideg margarint is. Az egészet összemorzsolom. A morzsalékhoz hozzákanalazom a tejfölt és a tojások sárgáit is. Gyors mozdulattal összedolgozom a pite tésztáját.
2. A tésztát kétfelé veszem, és visszateszem a hűtőbe, hogy visszadermedjen egy kicsit benne a zsiradék.
Túrótöltelék: 500 g finomszemű túró, 5-6 ek búzadara, 300 g kristálycukor, 2 tojás sárgája, citrom/narancshéj. (Eleinte fele ennyi töltelékkel készítettük - sváb konyha -, de hamar rájöttem, hogy egy pitében nincs olyan, hogy "sok töltelék".
1. A túrót összetöröm, hozzáadom a cukrot, a tojások sárgáit, a citrom héját, végül a búzadarát is. Az egészet alaposan kikeverem. (A tölteléket tovább gazdagíthatjuk még mondjuk rumba áztatott mazsolával, aszalt szilvával, vagy bármilyen más aszalvánnyal is.)
2. A tölteléket frissen tartó fóliával lefedem, és ameddig a tésztát összeállítom, berakom a hűtőbe, hogy a búzadara egy kicsit megszívja magát.
3. A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük. Ameddig a sütő melegszik, összeállítjuk a pitét.
4. A deszkát alálisztezzük, és a tepsi méretére nyújtjuk a tésztát. Sütőpapírra helyezzük, és annak segítségével belehelyezzük a tepsibe az alsó lapot. Kicsit megszurkáljuk villával, és én egy kevés grízt még szórtam a töltelék alá.
5. Rákanalazzuk a túrótölteléket, és szépen elegyengetjük.
6. Kinyújtjuk a második adag tésztánkat is, és a sodrófával ráügyeskedjük a töltelékre. A széleket az ujjammal összenyomkodom, végül villával megszurkálom a felső lapot is. Felütöttem egy tojást, felvertem, és lekentem a tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.
7. Az előmelegített sütőben megsütjük. Nagyjából 20-25 percre lesz szüksége a pitének.