Sokkal jobban szeretem az őszt, mint a nyarat - több szempontból is. Az egyik okom rá például az, hogy rengeteg színt, ízt és illatot hordoz magában a szeptembertől novemberig tartó időszak. Ilyenkor sokkal szívesebben állok neki egy-egy bonyolultabb receptnek is. A következő, duplán tökös muffiné azonban nem tartozik ezek közé! A kapszlik ezúttal ugyan a Halloween jellemző színeiben tündökölnek, de ez a kis desszert, tulajdonképpen bármely őszi hónapban megállja a helyét a családi asztalon.
Duplán tökös muffin
(Szilágyi Nóra - Streetkitchen receptje)
Hozzávalók: 300 g liszt, 1 cs sütőpor, 365 g nyers sütőtök, 2 db L-es tojás, 200 g barnacukor, 1 tk só, 120 ml étolaj, fűszerek (pl.: fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg kardamom).
1. Első körben gyorsan összeszitáljuk a száraz alapanyagokat: 300 g liszt, 1 cs sütőpor, 2 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt szerecsendió, 0.5 tk őrölt kardamom, 0.25 tk őrölt gyömbér.
2. A következő lépésben meghámozzuk és lereszeljük a tököt - ebből 365 grammra lesz szükségünk. Kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
3. Felütünk 2 db egész tojást, és ehhez hozzámérünk 200 g barnacukrot, majd hozzáadunk 1 tk sót is. Az egészet elkezdjük kihabosítani, majd hozzácsurgatunk még 120 ml olajat.
4. A cukros-tojásos-olajos masszához hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, végül a lisztes keveréket, és elkeverjük.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kis kapszlikba adagoljuk. A tetejüket megszórjuk barnacukorral és durvára vágott tökmaggal. A sütőben a cukor rákaramellizálódik a muffinra, amibe beleragadnak a megpirult tökmagok is. A muffin teteje ropogni fog, míg belül pihe-puha fűszeres, sütőtökös tészta fog rejleni.