Dömény Dia

Egy kis luxus tízóraira vagy uzsonnára: A legszaftosabb banánkenyér

2020. január 19. - Dömény Diána

A hideg januári reggeleken nincs is jobb napindító, mint egy szelet banánkenyér - vagy kettő. Az elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint mondjuk egy muffiné, merthogy nagyjából, egy olyan fél órás műveletről van szó, aminek az eredménye egy gazdag, fűszeres, extrán szaftos sütemény. Ha már unjátok a szokásos tízóraikat vagy uzsonnákat, akkor ezt a receptet imádni fogjátok!2020_012-01.jpeg

Banánkenyér

(Csehi Reni receptje)

   A banánkenyér hozzávalói: 260 g finomliszt; 12 g sütőpor; 6 g szódabikarbóna; 1 tk fahéj; 0,5 tk szerecsendió; 1 csipetnyi só; 120 g szobahőmérsékletű vaj; 170 g barna cukor; 2 db "L"-es tojás; 80 g tejföl; 500 g érett banán; 1 tk vanília kivonat. Én most egy marék aprított dióval és csokireszelékkel gazdagítottam a keveréket, de bármilyen olajos maggal, aszalvánnyal, vagy akár bogyós gyümölccsel, mondjuk áfonyával is felturbózhatjátok.

1. Először lépésként összemérem a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket - ezeket gyors mozdulatokkal összeforgatom. 

2. A banánokat meghámozom, és egy villa segítségével összenyomkodom. Minél érettebb banánt használunk, annál könnyebb dolgunk lesz. Érdemes egyébként 1-2 db pluszt banánt is beszerezni, hogy legyen mivel a sütemény tetejét is díszíteni.
dsc_0039-04_1.jpg

 3. A barna cukrot és a vajat összemérem, és elkezdem kihabosítani. Nagyjából 3-4 perc után puha, világos masszát fogunk kapni. Egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és alaposan eldolgozzuk a krémet. Hozzáöntjük a tejfölt, a vanília kivonatot és persze a banánpépet is. Ezekkel is elkeverjük a tésztát.

5. A száraz hozzávalókat részletenként hozzákeverem a cukros-tojásos-vajas alaphoz. Fontos, hogy ne keverjük túl a masszát. Akkor jó, ha sűrű, egy kicsit ragacsos a banánkenyér tésztája. Az előzőleg felaprított, lepirított diót és a csokireszeléket is hozzáforgatom.

6. Sütőpapírral kibélelem a kenyérformát. Beleöntöm az elkészült tésztát, elegyengetem. Két banánt hosszában félbevágok, és ráfektetem a tészta tetejére - nem nyomom bele, különben elsüllyed a masszában a banánszelet.

7. 175-180 °C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 70 perc alatt készre sütöm. Fontos, hogy tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e a tészta. Ha azt tapasztaljuk, hogy a közepe még nyers, akkor  alufóliával letakarva 10-10 percekre tegyük vissza a sütőbe. 

dsc_0014-05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr315416280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása