Ennek a répatortának bérelt helye van a húsvéti asztalunkon. Az édes, kicsit fűszeres, tömör, mégis szaftos, élénk sárga rétegek között bujkáló, fanyar sajtrémmel töltött torta azonnal levette a lábáról az egész családot. Az egyszerűen elkészíthető édességkedvelők most örülhetnek, mert ez kimondottan a könnyen összedobható torták egyike, ami hihetetlenül mutatós is egyben.
Répatorta
(Csehi Reni receptje)
A répatorta piskótájához szükségünk lesz: 100 + 100 g dió, 350 g sárgarépa, 140 g finomliszt, 140 g rétesliszt, 2 tk sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 tk fahéj, 4 egész tojás, 300 g barnacukor, 1,5 dl napraforgóolaj, vanília aroma.
1. Elsőként az előkészítést igénylő alapanyagokkal foglalkozunk. Egy száraz serpenyőbe beleöntjük a diót, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Ameddig pirul a dió, megpucoljuk és lereszeljük a sárgarépákat. A pirított diót deszkára halmozzuk és durvára aprítjuk.
2. A kétféle lisztet összeszitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót és a fahéjat is - ezeket egy habverő segítségével összeforgatjuk, hogy levegőt csempésszünk bele.
3. A tojásokat a barna cukorral kihabosítjuk, majd amikor ez megtörtént, hozzáöntjük a vanília aromát és vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olajat is.
4. A tojásos-cukros-olajas keverékhez kanalanként hozzáadagoljuk a lisztest. Ha kell egy kevéske tejjel lazítunk rajta. A sárgarépát kinyomkodjuk, rámorzsoljuk a masszára, és elkeverjük benne. Végül a durvára aprított diót is hozzáforgatjuk.
5. Kibélelek egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral. A kapott masszát megfelezem, és az egyik felét beleöntöm a tepsibe. A 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm, kb. 15-20 percet fog igénybe venni. A tortalapot teljesen kihűtjük, ameddig ez megtörténik, megsütjük a tészta másik felét is. A kihűlt piskótákat félbevágjuk - tulajdonképpen 4 egyforma szeletet kapunk.
A krémhez szükségünk lesz: 500 g mascarpone, 100 g vaj, 150 g porcukor, 1 db citrom, 1 db narancs és 1 fél vaníliarúd. Megjegyzés: A krémet kiegészíthetitek tejszínhabbal is, hogy a rétegek közé még több finomság kerüljön, és így költséghatékonyabb is, mint másfeles adagot készíteni krémsajtból.
1. A keverőtálba öntjük a krémsajtot, kihabosítjuk. Mehet hozzá a puha vaj, amivel krémesre keverjük. Ezután hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáreszeljük a citrom és a narancs héját, és beledobjuk a vaníliarúd kikapart belsejét. Mehet is a hűtőbe, ameddig a tortalapok teljesen ki nem hűltek.
2. A kihűlt tortalapokat megtöltjük, és ahhoz, hogy "pucér" hatást érjünk el, a tortánk oldalát csak éppen annyira kenjük meg, hogy még kilátszódjanak alóla a rétegek.
3. A maradék diót szintén megpirítjuk, felaprítjuk. A tortát körbeszórjuk vele, és kedvünk szerint, fondantból készült répákat helyezünk rá.