Dömény Dia

Vénasszonyok nyarára: Fahéjas fátyolkalács

2019. október 19. - Dömény Diána

      Szeretek kalácsot sütni. Az őszi hónapokban pedig annál is inkább. Az időjárás ilyenkor még kedvez a kelesztésnek, de bent, a lakásban, már jól esik a sütő melegsége. Szép sorjában előkerülnek a régi, jól bevált, családi receptek. A következő, fahéjas fátyolkalács receptje ugyan nem tartozik ezek közé, mégis nagyon hamar bekerült a repertoárba. 2019_101-01.jpeg

Fahéjas fátyolkalács

 (Smuczer Hanna varázslatos receptje)

     A kelt tészta hozzávalói: 375 g finomliszt; 2,5 dl tej (2,8%); 25 g friss élesztő; 20 g kristálycukor ~ 1 ek; 1/2 tk só; 50 g vaj; 1 egész tojás (L-es méret).

   1. Elsőként a tejet, a vajat és a cukrot megmelegítjük - éppen csak annyira, hogy a vaj felolvadjon és a cukor elkezdjen oldódni a vajas tejben. Kissé visszahűtjük, hogy langyos legyen a keverékünk. (Mivel nem szárított élesztőt használtam, ezért a tej egyik feléhez tettem a vajat, a másik felét is megmelegítettem, és ebben, egy kevéske cukorral felfuttattam a friss élesztőt.)

    2. A lisztet és a sót egy tálba mérjük, ehhez hozzáadjuk az egész tojást, majd a cukros-vajas-tejet és a felfuttatott élesztőt. Kidagasztom a tésztát.

  3. A tál alját kiolajozom. Visszateszem a tésztát, és a tetejét megolajazom.Konyharuhával letakarom. A duplájára kelesztem (30-40 perc).

dsc_0006-07.jpeg

    A töltelékhez közben szükségünk lesz: 60 g vaj; 80 g kristálycukor; 2 tk fahéj. (Ha engem kérdeztek, olyan 120 g kristálycukrot még elviselne a töltelék.)

    4. A vajat megolvasztjuk a töltelékhez. A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.

   5. A megkelt tésztát deszkára borítjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát megkenjük jó vastagon vajjal, és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral - egy keveset hagyunk, hogy a tetejére is jusson belőle.

dsc_0019-01.jpg

     6. A tésztát felcsíkozzuk 6 egyenlő részre. Ezeket a csíkokat egymásra helyezem, és 5 egyenlő részre osztom.

dsc_0039-03.jpg

     7. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyérformába helyezzük a szeleteket úgy, hogy az egyenesen vágott végük legyen felfelé. Lekenjük a félretett vajjal, megszórom a fahéjas cukorral. Konyharuhával letakarjuk, és 40 perc alatt még egyszer a duplájára kelesztjük.

dsc_0064-01.jpg

      8. 175 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Ez idő alatt a kelt tészta szeletkéi szép lassan összesülnek, a kristálycukor megolvad, karamellizálódik, és lecsorog a tepsi aljára, ahol a fahéjjal egy fűszeres, őszi sziruppá áll össze.

dsc_0109-02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr7315219420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása