Dömény Dia

Régi menzás kedvenc: Aranygaluska

2019. október 20. - Dömény Diána

Azért mondom, hogy menzás kedvenc, mert gyerekkoromban nem sűrűn került a családi asztalra. Hozzáteszem: nem véletlenül. Az aranygaluska minden, csak nem egy egyszerűen elkészíthető, gyors édesség. Egy délelőttön át el lehet vele pepecselni, de az ízélményért, amit nyújt, igazán megéri.2019_102-02_1.jpeg

Aranygaluska

(Papikné Veress Andrea - Aranytepsi receptje)

   A kelt tészta hozzávalói, rögtön dupla adagban:  1 kg liszt; 1 tk só; 50 g friss élesztő; 4 dl tej; 4 ek kristálycukor; 2 cs vaníliás cukor; 2 egész tojás; 200 g vaj. 

   1. A tejet kétfelé melegítem. Az egyik felét meglangyosítom, beleteszek egy-2 kiskanálnyi cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A másik felét szintén megmelegítem, annyi különbséggel, hogy ebbe belekockázom a vajat, és hozzászórom a kristálycukrot is. (A fahéjas fátyolkalácsnál eszméletlenül bejött ez a technika. A kristálycukor és a vaj szépen összeolvad a tejben, ezzel a vajas-cukros langyos tejjel nagyon könnyű kézileg dagasztani.)

    2. A liszthez hozzászórom a sót - én most egy kevéske fahéjat is tettem bele. Elkeverem. Hozzáöntöm a száraz alapanyagokhoz a vajas-cukros-tejet, majd a felfuttatott élesztőt is, végül hozzáütöm a tojásokat is. A tésztát alaposan kidagasztom. (A fátyolkalácshoz képest ez egy kicsit időigényesebb munka lesz. Beletelik egy 15-20 percbe, mire a tésztánknak szép sima lesz a felszíne.)

     3. A tálat kiolajozom. Beleteszem a kidagasztott tésztát. Félreteszem kelni - úgy 1 óra alatt a duplájára fog nőni.

dsc_0141-01_1.jpg

   Ameddig kelt a tésztám, ledaráltam 400 g diót, amit kikevertem 200 g kristálycukorral, 1 citrom reszelt héjával, és megolvasztottam 100-150 g vajat.

    4. A tésztát kinyújtom, és tetszőleges méretűre szaggatom. A kiszaggatott köröket rögtön a langyos vajba, majd a cukros-citromos dióba forgatom. Kivajazott tepsibe rakosgatom a diós galuskákat, és félreteszem további 35 percre kelni az aranygaluskát.

dsc_0156-01.jpg

    5. A második kelesztést követően 180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt készre sütöm az édességet.

    6. Mialatt sül a tészta, elkészítem a sodót. Ehhez szükség lesz: 800 ml tej, 4 tojássárgája, 120 g kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 csipet só. A tej nagyobbik részét felteszem melegedni. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral és a sóval. A maradék tejjel fellazítom a tojásos keveréket. Hőkiegyenlítést végzek, összeöntöm a két részt, és besűrítem a vaníliás sodót.

dsc_0237-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://domenydia.blog.hu/api/trackback/id/tr3815234554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyád a baráthal 2019.10.22. 12:26:46

Köszi, már rég ki szeretném próbálni
süti beállítások módosítása